Hoe schoon zonne-energie werkelijk is

Home > Nieuws > Hoe schoon zonne-energie werkelijk is

18-06-2012 - Op verschillende bronnen op het internet is aandacht geschonken aan het nut van zonne-energie. Centraal daarin staat het beantwoorden van de vraag of zonne-energie werkelijk zo schoon is als het wordt gepresenteerd en dan ook de productie van de apparatuur zelf. In dit artikel willen wij u daar meer informatie over geven.

Het is bekend dat subsidie op zonnepanelen op 1 juli 2012 in Nederland weer veranderen. Ook in ons eigen land veranderen de subsidies vrij snel. Voor wie in Nederland een zonnepaneel koopt komt tot maximaal €650,- in aanmerking voor 15% terruggave van het aankoopbedrag. In België daarentegen ontvangen gebruikers een zogenoemde groenestroomcertificaat. Deze subsidies worden meestal verleend door de staat, omdat men alternatieve energie wilt promoten. Als hier meer gebruik van wordt gemaakt, zullen onze aardse bronnen minder snel uitgeput raken.

Als het om de productie van de apparatuur zelf gaat, is er minder bekend van de oorsprong. Er zijn haast alleen rapporten van producenten zelf, waardoor vergelijking tussen verschillende producten moeilijk is. Alleen First Solar uit Amerika, REC uit Noorwegen en Solarworld uit Duitsland publiceren gegevens over de CO2-uitstoot.

Omdat er geen standaard manier is om de co2-uitstoot van verschillende merken te vergelijken, geeft dit nog geen voldoende beeld over de andere kant van het verhaal. Niet de kant van de consument, maar die van de productent.

Informatie op zonne-energie-installateurs.be:


* Eventuele fouten in nieuwberichten op zonne-energie-installateurs.be onder voorbehoud.