Zonnepanelen markt blijft in crisis

Home > Nieuws > Zonnepanelen markt blijft in crisis

19-06-2012 - In augustus zal naar verwachting de waarde van groenestroomcertificaten van €210,- naar €90,- worden verlaagd (voor installaties tot 250 kilowatt). Daarom vrezen de bedrijven die zich gespecialiseerd hebben in zonnepanelen dat zij in financiële problemen zullen komen.

Het probleem is dat door de drastische verlaging van de landelijke subsidievorm, honderden zonne-energie bedrijven haast geen tijd hebben om hierop te anticiperen. De steeds lagere omzetten van zonne-energie bedrijven is te wijten aan steeds lagere subsidies. Als de waarde van een groenestroomcretificaat naar €90,- wordt verlaagd, dan zal de markt in een grote crisis terecht komen. Naar verluidt zouden er alleen in West-Vlaanderen al honderden installateurs werkzaam zijn.

Zonne-energie installateurs hebben de vakbekwaamheid om soortgelijk werk te verrichten in andere vergelijkbare markten, zoals de markt voor warmtepompen of de installatie van luchtventilatie systemen. Dit is echter geen oplossing voor de installateurs en het zijn vaak nog kleinere markten dan de zonne-energie markt. De markt verwacht dat na de aanpassing van de subsidiehoogte naar €90,- per certificaat vrijwel geen zonnepaneel meer zal worden verkocht.

Informatie op zonne-energie-installateurs.be:


* Eventuele fouten in nieuwberichten op zonne-energie-installateurs.be onder voorbehoud.